Skip to Content Contact Us
Img34

פולי קפה ערביקה או רובוסטה – מה ההבדל ביניהם?

הביקוש הרב לקפה – היקף הייצור העולמי כבר חצה את רף ה-170 מיליון שקים, כשבכל שק 60 ק”ג של פולים – גורם לכך שקפה הוא אחד הגידולים הנפוצים בעולם. את צמח הקפה מגדלים במדינות רבות באפריקה, באסיה וכמובן בדרום ומרכז אמריקה, והמגוון רחב מאוד: ישנם יותר מ-100 זנים מוכרים של קפה. יחד עם זאת, ישהן שני זנים שהשתלטו על השוק, בעיקר בזכות האיכות הגבוהה שלהם – רובוסטה וערביקה. בהתאם, אחת השאלות הנפוצות ביותר ע”י חובבי המשקה הטעים והממריץ היא מה עדיף – פולי ערביקה או רובוסטה.

חשוב להדגיש מיד: השאלה הנ”ל היא מסוג השאלות שאין להן תשובה חד-משמעית, כמו “מה עדיף, בריכה או ים?”, “יין – לבן או אדום?” או “מאיפה להתחיל את אכילת הקרמבו?”. כדי לדעת מהי הבחירה הנכונה עבורכם, כדאי להכיר את שני הזנים הפופולריים, וכך לקבל את ההחלטה המדויקת.

צפו באמיר בורשטיין מסביר על ההבדלים בין ערביקה ורובוסטה:

 

 

נתח השוק של פולי קפה ערביקה ורובוסטה

הבדל משמעותי אחד בין ערביקה ורובוסטה הוא נתח השוק של כל זן. הערביקה שולט בשוק הקפה ללא עוררין, עם למעלה מ-60% מסך הגידולים בעולם, ובהתאם גם המכירות. הרובוסטה “מסתפק” בכשליש, אם כי באופן טבעי ישנם שיקולים רלוונטיים רבים אחרים כשנדרשת בחירה בין פולי קפה ערביקה לבין אלה מזן הרובוסטה. מבחינת המחיר, למשל, הרובוסטה נהנה מיתרון על פני הערביקה משום שהוא זול יותר.

ערביקה או רובוסטה – ההבדלים באחוז הקפאין

כפי שעבור יין אחוז האלכוהול הוא פרמטר משמעותי מאוד, כך עבור קפה אחד הנתונים המשמעותיים ביותר הוא אחוז הקפאין. גם מבחינה זו יש הבדל לא מבוטל בין שני סוגי הפולים: פולי קפה מסוג ערביקה מכילים בין 0.8% קפאין לבין 1.7%. הרובוסטה חזק יותר – הטווח הוא החל מ-1.6% ועד 2.8%. המסקנה המתבקשת היא שלמי שאוהב או אוהבת את הקפה שלהם חזק, הבחירה המומלצת היא רובוסטה.

ערביקה או רובוסטה

טעם ומרקם

השוואה חשובה נוספת היא כמובן הטעם והמרקם של משקאות הקפה שאותם מכינים מפולי ערביקה ורובוסטה. הערביקה מתאפיין במרירות עדינה, בקרמה נמוכה יחסית ובניחוח מתקתק (של פירות או יסמין). פולי קפה רובוסטה מציעים קרמה עשירה וסמיכה, מרירות בולטת יותר וטעם ניטרלי יחסית. שכבת קרמה עשירה נחשבת איכותית יותר, אבל זהו כמובן עניין של טעם.

באופן כללי, ניתן להגדיר את הטעם של הערביקה כ”עגול” ועדין, עם חומציות מאוזנת. קפה שמיוצר מפולי רובוסטה יהיה בעל נוכחות חזקה יותר ואחרי סיום הלגימה נותר בפה אפקט מגורען. יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי ייתכנו הבדלים בטעמים ובמרקמים גם בין משקאות המבוססים על אותו סוג של פולים, ובוודאי כשמדובר על תערובת של שני סוגי הפולים. כך למשל פולי קפה לוואצה – אחת החברות המוכרות והמוערכות בעולם הקפה – מוצעים במספר גרסאות, וביניהן גולד סלקשן (תערובת של 70% ערביקה ו-30% רובוסטה שמייצרת קפה ארומטי ומאוזן בטעם של אגוזים קלויים), טיארה ברזיל (תערובת דומה, כלומר 70% ערביקה ו-30% רובוסטה, עם טעמים שוקולדיים ונגיעות של אגוז לוז) וטיארה קולומביה (100% ערביקה, ניחוח הדרים וארומה פירותית).

אופן הגידול של פולי קפה ערביקה

פולי ערביקה נחשבים קשים יותר לגידול, וגם הקציר שלהם מורכב יחסית – ולכן גם המחיר שלהם גבוה ביחס לפולי הרובוסטה. המקור של פולי קפה ערביקה הוא בחצי האי ערב (ומכאן השם ערביקה), אבל גם מעברו המזרחי של הים האדום, בסודאן ובאתיופיה, ישנם גידולים של צמח זה. עם השנים התפתחו גידולים נרחבים של ערביקה גם ביבשת אמריקה.

המאפיין הבולט בגידול הערביקה הוא הצורך בגובה רב – בין 600 ל-2,300 מ’ מעל לגובה פני הים. גם מבחינת הטמפרטורה ואחוזי הלחות מעמיד הערביקה תנאים נוקשים, וכמו כן הוא לא אוהב חשיפה ישירה לשמש – ולכן אזורי הגידול האפשריים שלו מצומצמים למדי. בשלב הקציר נדרשת השגחה קפדנית כדי לא להרוס את הפולים.

פולי קפה רובוסטה איכותיים

מאפייני הגידול של פולי קפה רובוסטה

אם פולי ערביקה נחשבים מפונקים, הרובוסטה הוא זן עמיד מאוד (וזהו גם מקור השם – פירוש המילה “Robustus” הוא חסון). העמידות היא גם למזיקים שונים וגם לתנאי אקלים מגוונים – אמנם צמח הרובוסטה מעדיף קרבה לקו המשווה, אבל לא רגיש לשמש ישירה, לא מושפע משינויי טמפרטורה ואפשר לגדל אותו גם בגובה של 300 עד 600 מטר מעל לפני הים.  פולי קפה רובוסטה גדלים בחצי הכדור המזרחי ובפרט בהודו, וייטנאם ואינדונזיה.

ערביקה או רובוסטה – סיכום ההבדלים

על-מנת לבחור נכון בין רובוסטה וערביקה, תוכלו להיעזר בטבלה הבאה שמסכמת את ההבדלים ביניהם. בכל מקרה, מומלץ להגיע אל חנות קפה ותיקה ואיכותית כמו בורשטיין, ולבחור פולים של חברה איכותית – למשל פולי קפה מאורו, סקואלה, דנסי, כאמור לוואצה, פרימו ארומה ועוד.

ערביקה רובוסטה
נתח שוק כ-60% כ-33%
תנאי גידול גובה רב (600-2,300 מ’), צל, אקלים ספציפי מבחינת לחות וטמפרטורה גובה של 300 עד 600 מ’ בלבד, גם בשמש ישירה, ובטווח טמפרטורות רחב יחסית
משך הזמן עד להבשלת הפולים 4-7 שנים 2-3 שנים
צורת הפולים שטוחים ומלבניים צורת ביצה
אחוז קפאין 0.8-1.7% 1.6-2.8%
טעם מעוגל, מרירות עדינה מרירות בולטת
קרמה עדינה עשירה
אופן הכנת הקפה נדרשת הרתחה אין צורך בהרתחה
מגוון ישנם סוגים רבים של פולי קפה ערביקה, בהתאם למקום הגידול זן יחיד

Back top top