איך לבחור את הקפה שלנו?
הזיכרון המושלם – כשבא לנו קפה איכותי וטוב, לרובנו עולה המחשבה על הטיול באיטליה.
ישיבה בפיאצה קטנה עם נוף אורבני עוצר נשימה .
ואז מגיעה הלגימה המושלמת, האיכות, הקרמה, הטעם, הדיוק, הארומה… פשוט ווואווו אחד ענק!
מנקודה זו אנחנו מתחילים את החיפוש האולטימטיבי אחרי אותה לגימה שטעמנו.
בעבור רובנו, זה חיפוש שמתמשך לנצח ולחלקנו חיפוש שמגיע למשהו הכי קרוב לאותו רגע מושלם.
מה אנחנו מחפשים בקפה?
חלק ניכר מהאנשים בארץ אוהבים את הקפה שלהם בעוצמה בינונית, ללא מרירות גבוהה וללא חמיצות ועם מרקם עשיר וארומטי מאד. את כל האלמנטים הללו נותנים לנו 2 דברים עיקריים:
זני פולי הקפה ואורך הקלייה.
כאשר ניקח 70% ערביקה ו-30% רובוסטה עם קלייה בינונית, נקבל את הקפה שרובנו מעדיפים.
בין אם זה באספרסו כאשר נקבל קפה לא מר מדי ולא חמוץ מידי ובחוזק בינוני, ובין אם בהפוך שנקבל קפה בחוזק בינוני (טעמי החמיצות והמרירות מתערפלים כאשר אנחנו מוסיפים מים או חלב).
זני הקפה המובילים
בעולם יש מספר לא קטן של זני פולי קפה, כאשר מעל כולם יש 2 זנים: הערביקה והרובוסטה.
הערביקה הינו זן מעודן יותר עם אחוז קפאין נמוך, ונחשב יותר איכותי ויוקרתי.
זן הערביקה ייתן לנו גוונים של חמיצות באספרסו שלנו. זן זה גדל בגבהים של 800 מטר ומעלה באזור קו המשווה וטיפה דרומית לו.
לעומתו, יש את הרובוסטה – זן שנותן לנו עוצמה עם אחוז קפאין גבוה כמעט פי 2 מהערביקה. באספרסו נרגיש את המרירות שלו. זן זה נחשב לפחות יוקרתי והוא גדל באזור קו המשווה ודרומית לו בגבהים של 200-800 מטר.
קליית פולי הקפה
בנוסף לזני פולי הקפה, יש לנו את אורך הקלייה של פולי הקפה שמשפיע על טעמם. זהו תהליך אשר הפולים עוברים אחרי שנקטפו קולפו ויובשו. הקלייה מתבצעת בתנורי קלייה מיוחדים בטמפרטורה ולאורך זמן מאד מסוים, בהתאם לרצון הקולה:
- קלייה קצרה תזכה אותנו בקפה חלש וללא הרבה טעמים.
- קלייה בינונית תזכה אותנו בקפה עוצמתי אבל לא יתר על המידה.
- וקלייה כהה תזכה אותנו בקפה חזק על גוון השרוף.
כל אחד ואחד עם האהבה שלו לחוזקים וטעמים.
ישנם מיליוני שילובים של פולי קפה, ממדינות שונות, מגבהים שונים, זנים שונים ואורכי קלייה שונים.
אם אתם אוהבים למשל קפוצ’ינו חלש אז כדי שתרכשו פולים שעברו קלייה בהירה עד בינונית. אם אתם אוהבים הפוך חזק אז כדאי שתקנו פולים בקלייה כהה.
באספרסו למשל, המצב יותר מורכב טיפה כי פה נכנסים לנו האלמנטים של ההשפעה של זני פולי הקפה.
אם אתם אוהבים אספרסו עם חמיצות קלילה בחוזק בינוני, אז כדי שתקנו קפה עם 70% עד 100% ערביקה בקלייה בינונית.
ואם אתם אוהבים אספרסו חזק ומר אז כדאי שתחפשו קפה שכמות הרובוסטה בו גבוהה מעל 50% ופולים שעברו קלייה ארוכה.
כמו שהבנתם, עולם הקפה הינו סקאלה אחת גדולה עם אינספור אפשרויות.
ואם אנחנו רוצים לנסות להגיע לאותו זכרון ולאותו הטעם המושלם שמורכב מהרבה מאד אלמנטים, אנחנו צריכים לטעום ולנסות, לטעות ולתהות.