סוגי קפה: מדריך מפורט על כל הסוגים של קפה לדורותיו
קפה הוא חלק בלתי נפרד מהיומיום של רוב בני האדם. למעשה, המשקה המעורר והטעים הוא הרבה יותר ממשקה – הכנת קפה היא טקס, שתיית קפה היא במקרים רבים גם אינטראקציה חברתית, ויש אפילו תועלות בריאותיות שהקפאין מספק לנו. בהתאם, אין זה פלא שישנם סוגי קפה רבים והעניין סביבם, סביב השפעתם והתועלת שלהם הולך וגדל. בעמוד זה תמצאו מידע מקיף אודות סוגים שונים של קפה, וכן סוגים שונים של פולי קפה ובפרט אלה המומלצים – כך שתוכלו לבחור את הקפה המתאים לכם ביותר.
אספרסו, אמריקנו ועוד שלל אפשרויות – מידע מקיף אודות סוגי קפה שונים
כאמור, ישנם הרבה מאוד סוגים של קפה, ובפרט פופולריים 9 הסוגים הבאים:
1. אספרסו
סוג הקפה הנפוץ ביותר בעולם. המאפיין המרכזי של משקה קפה זה הוא החוזק שלו – בזכות אופן ההכנה שמפיק את המקסימום מפולי הקפה (שכמובן כדאי שיהיו איכותיים – כמו למשל פולי הקפה של לוואצה). הפולים המתאימים לאספרסו הם פולים בעלי מרירות גבוהה וחמיצות נמוכה שמייצרות את הארומה המוכרת והאהובה. שיטת המיצוי – הפעלת לחץ והעברת עירוי של מים דרך הפולים – הומצאה כבר באמצע המאה ה-19. באמצע המאה הקודמת פותחה מכונה שמפעילה לחץ גבוה במיוחד והתקבל המשקה המוצלח שכולנו נהנים ממנו.
למעשה, ישנם מספר סוגי אספרסו, עם הבדלים בלתי מבוטלים ביניהם. בפרט, כדאי להבחין בין אספרסו קצר לארוך – אספרסו קצר הוא הגרסה ה”רגילה” והמרוכזת, ואילו לצורך הכנת אספרסו ארוך משתמשים ביותר מים (45 מ”ל במקום 30 מ”ל). חשוב לא להתבלבל עם אספרסו כפול שבו גם כמות הקפה כפולה (14 גרם במקום 7 גרם) וגם כמות המים כפולה. גם כשמדברים על סוגי קפה נספרסו, הכוונה היא למעשה לאספרסו, אשר מופק ע”י מכונות ספציפיות של חברת נספרסו. (הערה לאורי – לשים לב לפתוח את הקישור הזה בחלון נפרד)
2. קפה טורקי
קפה טורקי מתקבל ע”י בישול של קפה טחון עם מים רותחים בתוך פינג’ן, עם סוכר או בלעדיו. שיטת הכנה זו, שגם היא מייצרת טעמים עזים וארומה של ממש, הומצאה באתיופיה ובתימן כבר לפני כ-500 שנים. השם “קפה טורקי” השתרש אחרי שהטורקים פיתחו מטחנה מנחושת כדי להגיע למרקם מדויק ובזכותו טעם עשיר. פולי קפה מתאימים לקפה טורקי יכולים להגיע מקולומביה, וייטנאם, אתיופיה ומדינות נוספות שיש בהן מזג אוויר טרופי.
טיפ חשוב: ככל שהפינג’ן קטן יותר – הקפה טעים יותר.
3. קפה הפוך
משקה שמורכב מאספרסו ומחלב. ישנם סוגים של קפה שבהם תוספת החלב צנועה, אבל בקפה הפוך החלב – חלב של פרה, חלב סויה, חלב שמופק משקדים, שיבולת שועל ובימינו מבחר האפשרויות גדול – מהווה את מרבית המשקה.
4. קפוצ’ינו
עוד אחד מאותם סוגי קפה שמשלבים חלב מסוג כזה או אחר עם אספרסו. המינון הנכון למשקה זה, שהומצא באיטליה, הוא מנה אחת של אספרסו, שליש כוס של חלב חם ועוד שליש כוס של חלב מוקצף. מקור השם קפוצ’ינו, אגב, הוא במנזר של נזירים קפוצ’ינים שצבע גלימתם דומה מאוד לצבע הקפוצ’ינו.
5. מוקצ’ינו
קפוצ’ינו עם נגיעות שוקולד – לרגעים שבהם רוצים גם קפה וגם משהו מתוק, ובפרט לחובבי השילוב בין המריר למתוק.
6. מקיאטו
פירוש המילה מקיאטו (באיטלקית, כמובן) הוא מוכתם – וזוהי גם המהות של סוג זה של קפה: קפה שיש בו כתם של חלב מוקצף, בנוסף לאספרסו. בדרך כלל מדובר על כפית אחת של חלב כזה, וניתן גם להוסיף קצף.
7. קפה בוץ
שיטת הכנת קפה שנולדה בארץ. היתרון העיקרי שלה הוא שניתן להכין בדרך זו קפה בכל מקום, גם בלי ציוד מיוחד (כשלמשל עבור סוגי קפה נספרסו נדרשת מכונה של נספרסו, עבור קפה טורקי יש צורך בפינג’ן ובמקור חום וכו’).
קפה בוץ מבוסס על מזיגת מים בטמפרטורה גבוהה (אבל לא רתיחה!) לכוס שיש בה קפה טחון. הטחינה חייבת להיות דקה במיוחד. הפולים הטחונים נותרים בקרקעית הכוס, והארומה שלהם עוברת אל המים ויוצרת את המשקה.
8. קפה נמס
קפה נמס מבוסס על אבקת קפה. לצורך הכנת האבקה יש לטחון פולי קפה קלויים – טחינה דקה במיוחד – ואת התוצאה מבשלים בלחץ נמוך ובטמפרטורה גבוהה. הבישול גורם לכל המים להתאדות, והמשקע מיובש והופך לאבקה (או בחלק מהמקרים – גרגרים). הכנת קפה נמס היא פשוט ערבוב של אותה אבקה או אותם גרגרים עם מים ו/או חלב. לפעמים הקפה הנמס נקרא גם פשוט “נס” – משום שלחברת “נסטלה” יש מותג פופולרי בשם נסקפה.
9. פילטר
אחת הסיבות לכך שיש כל כך הרבה סוגים של קפה היא הבדלי תרבויות והעדפות שונות בכל מדינה. כך למשל בארה”ב אהוב מאוד קפה הפילטר – משקה שמכינים אותו ע”י מזיגה של מים חמים דרך מיכל שבתוכו יש פילטר מאלומיניום או מנייר. בתוך הפילטר נמצא הקפה. הזליגה של המים דרך פולי הקפה מובילה לכך שהטעם והארומה של הפולים נספגים במים וכך בעצם נוצר המשקה. היתרון המרכזי הוא קלות ההכנה של הקפה, ובארה”ב רווחת האופציה של מילוי מחדש של הכוס של הלקוח בכל פעם שהוא רוצה עוד קפה.
מה חשוב לדעת על סוגי קפה מפולים שונים?
גם כשמדברים על סוגים של קפה באופן כללי וגם כשבוחרים בין סוגי קפה נספרסו שונים, הבסיס הוא תמיד פולים – רצוי כמובן פולי קפה איכותיים. חשוב לדעת שכפי שיש למשקאות קפה סוגים שונים לפי אופן ההכנה, כך ישנם גם סוגים שונים של פולים.
בפרט נחלקים הפולים לשתי קטגוריות: רובוסטה וערביקה. ברובוסטה יש יותר קפאין וגם יותר נוגדי חמצון, ואילו הערביקה מתאפיין בעומק רב יותר. אופציה נוספת היא תערובות של רובוסטה וערביקה במינונים שונים. בזכות האופציה הזו, ניתן למצוא מוצר מדויק מאוד עבור סוגי קפה שונים ואפילו סוגי אספרסו שונים.
באופן טבעי, ייתכנו הבדלים בין יבולים שונים של פולים. איך אפשר לדעת בוודאות שהפולים שמהווים בסיס למשקה הקפה שלכם הם אכן איכותיים? הדרך הבטוחה ביותר היא להעדיף מוצרים של חברות מובילות בתחום – למשל קפה מאורו, לוואצה, דיאמה, פרימו ארומה, סקואלה, קפה ג’ייקובס ויש עוד. בחברות אלה הצטבר ידע רחב היקף בזיהוי רמת האיכות של פולי הקפה, וכמו כן מוקדשת תשומת לב רבה לטחינה, אריזה ובאופן כללי טיפול מיטבי בחומר הגלם הרגיש. הוותק מהווה גם הוא ערובה לאיכות – כך למשל קפה דיאמה מספקת פולים למשקאות קפה מעולים מאז 1927.
איך תקנו את סוגי הקפה הטובים ביותר במחיר המשתלם ביותר?
באופן טבעי, כשאוהבים באמת לשתות קפה סוגים שונים יכולים להיות רלוונטיים – יש רגעים שבהם נרצה אספרסו קצר, הזדמנויות אחרות שבהן המשקה האידיאלי הוא קפוצ’ינו, מצבים שבהם מתבקש קפה טורקי וכו’. בהתאם, כדאי לקנות את הקפה רק במקום מקצועי שמאפשר חופש בחירה מלא: חנות קפה ותיקה ואמינה כמו בורשטיין קפה שבה תוכלו למצוא מגוון רחב מאוד של מוצרים ובפרט פולי קפה במבצע של היצרניות המובחרות. הייעוץ הסבלני וההמלצות החכמות של צוות החנות שלנו משלימים שירות מוצלח וקנייה משתלמת במיוחד.